CatalaRoca04Expo PanderoACTIVITATS JULIOL 2014

EXPOSICIONS
Del 1 al 31. Al Paller de Casa Gassia.
CATALÀ-ROCA. RETRATS

Aquesta exposició es presenta com una lectura prospectiva d’una de les seves facetes com a fotògraf: la fotografia de retrat, un gènere que Català-Roca va conrear des dels inicis de la seva trajectòria, i especialment durant els anys en què va col·laborar amb el setmanari Revista (1952-1954), activitat que li va permetre conèixer i fotografiar grans personatges del seu temps. Conformen la mostra trenta-cinc retrats seleccionats per a l’ocasió procedents del seu fons d’arxiu, que actualment custodia l’Arxiu Fotogràfic del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). Una tria que no només ens permet fer visibles obres inèdites i els aspectes més innovadors de la seva personal interpretació d’un dels gèneres més significatius de la història de la fotografia, sinó també retrobar-nos amb els mons en els quals Catala-Roca es va moure i fotografiar: d’una banda, el dels grans noms de l’art i la cultura del moment, autèntiques icones del segle XX, com Joan Miró, Salvador Dalí, Antoni Tàpies o Josep Pla, i, de l’altra, l’univers popular, el de la vida quotidiana dels carrers de les grans ciutats i dels petits pobles rurals de l’Espanya de postguerra que va saber retratar com ningú.
Organitza: Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, Museu d’Art Jaume Morera i Servei d’Atenció als Museus de les Terres de Lleida.

Del 13 al 19. Al Paller de Casa Gassia.
CANÇONS DE PANDERO
Dins del marc del 23è DansÀneu, l’exposició integra el treball interdisciplinar de diferents equips de professionals de museus i institucions culturals catalanes.
Les cançons de pandero o cançons de tambor a càrrec de dones, devien ser molt presents a finals del segle XIX i principis del XX. Han deixat un record intens a les comarques que van, aproximadament, del Priorat a la Noguera. Però aquests cants es van anar esllanguint durant el segle XX, més a poc a poc o més de pressa. Gairebé sempre eren cantades per les majorales de la Confraria del Roser encarregades de feines a l’església durant un any. La Confraria de la Mare de Déu del Roser era important a tot el país, com a la majoria de països de llengües llatines, però el cant solista de les majorales només està documentat –amb alguna excepció— en les comarques de la plana de Lleida i de l’Urgell, i fins al Priorat.
Inauguració el diumenge 13, a les 20.00h.

CINEMA
Del 30 de juliol al 2 d’agost, al batedor de Casa Gassia.
4a MOSTRA INTERNACIONAL DE CINEMA ETNOGRÀFIC
Lloc: Batedor de Casa Gassia. Ecomuseu de les valls d’Àneu (sessió a l’aire lliure, en cas de mal temps es realitzarà a l’interior)
Horari: Activitat nocturna. A partir de les 22:30 de la nit.

Dimecres 30 de juliol
22:30 h. Presentació del Cicle
22:45 h. Selecció de curtmetratges del “Mostremp”

Dijous 31 de juliol
22:30 h. Cinema “Pirineu Recuperat”