Sovint sentim contar al nostre padrí com vivia ell de petit i se’ns fa estrany imaginar-nos que a casa no tinguessin llum, aigua corrent, lavabo, etc.

També sobta que cada any matessin alguns porcs i que la família mateixa es fes els embotits… i que, a més a més, es poguessin conservar durant tot l’any sense tenir nevera.

ecomuseu380

UN VIATGE AL PASSAT

.De tot això no en fa gaire, tot i així, si ho comparem amb la nostra realitat actual, ens adonem que hi ha hagut nombrosos canvis. La visita a Casa Gassia suposa viatjar al passat i descobrir unes formes de vida que poden servir-nos per entendre el nostre present…

Casa Gassia, una casa aneuenca del segle XVIII, es troba situada al centre del barri vell d’Esterri d’Àneu. És un edifici magnífic, exemple de casa agro-ramadera representativa d’una època en què la base de l’economia local era, quasi exclusivament, la pagesia i la cria del bestiar.

Fotografies Panoràmiques de Casa Gassia
Direcció General del Patrimoni Cultural
(Clica les imatges)

Casa Gassia manté la seva estructura original, marc ideal per a mostrar les singularitats de la vida familiar i de l’espai domèstic en aquestes valls pirinenques durant la primera meitat del segle.

A partir de les unitats d’exposició que s’ofereixen, copsareu perfectament les activitats realitzades a l’interior d’una casa, les relacions que s’establien entre els membres que l’habitaven, com es repartien les tasques i les responsabilitats domèstiques i com es concreten els principals factors de canvi des de llavors fins ara.

Fotografies de Casa Gassia

Imatges de Ramon Barnadas