El Juny de 1994 s’obre al públic l’Ecomuseu de les valls d’Àneu. Avui aquesta institució és una entitat viva que, a partir de la recerca, la conservació, la difusió i la restitució del nostre patrimoni integral vol participar i incidir en el desenvolupament econòmic i social de les valls d’Àneu i, també, de la resta del Pallars.

Una nova concepció

L’Ecomuseu de les valls d’Àneu neix a partir d’una nova concepció museològica i museogràfica on el visitant s’endinsa, d’una manera activa i participa, en les formes de vida del Pallars de principis de segle.

L’Ecomuseu permet de conèixer millor la realitat natural i cultural del territori aneuenc i les transformacions que s’hi han anat succeint a les darreres dècades. Donem al públic visitant una completa informació sobre el passat i el present de la zona i alhora propiciem la reflexió sobre les possibilitats de futur. A diferència dels museus tradicionals, l’Ecomuseu no es reclou en un edifici, sinó que s’escampa territori enllà per tal d´explicar la vida de les valls que el comformen. Es vertebra, doncs, a partir de centres patrimonials repartits pels pobles d’Àneu.

Premis i guardons

L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu ha estat nominat i ha obtingut diferents premis i guardons:

  • El 2020 obté la La Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya
  • El 2010 obté el Premi extraordinari de museologia de l’Associació de Museòlegs de Catalunya.
  • Nominat com una de les meravelles del Pirineu, dins una iniciativa impulsada i desenvolupada per l’Organització Capital de la Cultura Catalana i Catalunya Ràdio per tal de seleccionar les 7 meravelles del Patrimoni Cultural Material de Catalunya, d’entre 100 propostes que aspiraven a convertir-se en meravella de Catalunya, seleccionades per votació popular a inicis del 2007.
  • Candidat als premis de museologia 2005, atorgats per l’Associació Catalana de Museòlegs, dins de la categoria dedicada a projectes, exposicions, experiències i activitats i institucions, per la posta en funcionament d’un projecte patrimonial i museístic d’acció determinant en el territori on s’ubica, per la seva singularitat i per la transcendència en la seva acció; un museu emmarcat en el seu entorn que permet relacionar elements monumentals, naturals, etnogràfics amb el paisatge dins del qual s’inscriuen.
  • El 2002 reb la menció especial del Jurat del VI Premi de Narració Literària Pirineu, per la tasca de difusió de la cultura pirinenca al Pallars Sobirà, i per la seva col·laboració i participació amb tots els mitjans per donar-la a conèixer.
  • El 1999 obté el Premi del Ministerio de Medio Ambiente per la contribució a la conservació dels espais Naturals Protegits a Espanya.
  • El 1998 és nominat al Premi Museu Europeu de l’any.
  • El 1995 obté el Premi Nacional de Cultura Popular, atorgat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Premi Museu Europeu de l’any