PASSANT DE GENERACIONS. LO D’ABANS I LO D’ARA

ExpoEscolaPaller de Casa Gassia.
Del 24 de gener al 28 de febrer de 2014.

Amb el títol “Passant de generacions. Lo d’abans i lo d’ara”, la nova exposició de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu convida els visitants a fer un recorregut pels canvis en les formes de viure al Pallars des de l’òptica de les nenes i nens de quart d’educació primària de l’escola La Closa, d’Esterri d’Àneu.

La singularitat d’aquesta mostra rau en el fet que les peces exposades no pertanyen al fons de l’Ecomuseu, sinó que és el propi alumnat el que ha cedit temporalment els objectes, portats personalment des de les seves llars. Igualment són els nens i les nenes que han decidit el títol de l’exposició.

Aquesta exposició neix d’un doble objectiu: d’una banda es vol donar a conèixer com veu la canalla d’entre nou i deu anys d’Esterri d’Àneu l’evolució de la vida al Pallars Sobirà (i al Pirineu en general) a través d’una sèrie d’objectes que ells consideren representatius de “l’abans” i de “l’ara”. En segon lloc s’ha volgut donar total protagonisme a la comunitat local, fomentant la participació i col·laboració d’aquesta en els projectes de l’Ecomuseu.

Articulada en sis àmbits, l’exposició introdueix al visitant a partir d’una reflexió sobre els conceptes d’”abans” i d’”ara”, per continuar parlant en segon lloc sobre l’obertura al món dels Pirineus i l’evolució en les formes de viatjar. Un tercer àmbit tracta de l’escola i els canvis en l’ensenyament. El quart espai es centra en les transformacions de l’economia, de la diversificació dels llocs de treball i dels nous hàbits de consum. El cinquè àmbit reflexiona sobre el pas de les generacions i el valor dels objectes heretats com a font per comprendre el patrimoni personal i familiar, però també el col·lectiu. Finalment, l’exposició acaba en un sisè espai dedicat al joc.

L’exposició anirà acompanyada de diverses activitats complementàries que proposaran la participació de les mares, pares, padrins i padrines dels infants. Aquestes contemplaran diferents visites i accions fora de l’Ecomuseu.

 

Descarregar arxiu adjunt