Logo Ecomuseu de les Valls d'Àneu

Transparència

Cultura Viva 2021. Jornada de treball oberta al públic del Projecte “Fet de terra”

La recerca etnològica a Catalunya. Jornada de treball oberta al públic del Projecte “Fet de terra”.

Museu Tàrrega Urgell.

Tàrrega, divendres 8 d’octubre a les 10.30 h.

PROGRAMA:

10.30 h Presentació de la jornada, amb Roger Costa Solé, tècnic del Servei de Recerca i Protecció de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural.

10.45 h Presentació del projecte Fet de terra, a càrrec de Jordi Abella Pons, antropòleg i director de l’Ecomuseu de les valls d’Àneu i Oriol Saula Briansó, director tècnic del Museu Tàrrega Urgell.

11.00 h Ponència: “Ramon Violant i la indústria terrissera catalana: el vocabulari (1950)”, a càrrec d’Ignasi Ros Fontana, historiador i tècnic de l’Ecomuseu de les valls d’Àneu.

Comunicacions del projecte “Fet de terra”:

11.30 h La terrissa de Breda. Més de 600 anys de tradició artesanal, a càrrec de Jordi Goñi i Sarsanach, historiador col·laborador del Museu Etnològic del Montseny.

12.00 h La terrissa d’ús quotidià al Baix Camp i al Priorat, a càrrec de Salvador Palomar Abadia, membre de Carrutxa i tècnic de l’Institut Municipal Reus Cultura (Museu de Reus). Investigació feta per Carrutxa en col·laboració amb el Museu de Reus.

12.30 h Els inventaris domèstics com a eina de documentació i recerca de la terrissa pirinenca. El cas de l’Alta Ribagorça, a càrrec de Joan Ramon Piqué, historiador i investigador, Col·laborador de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu.

13.00 h Projecte de recerca de terrissa popular a l’Urgell 2020, a càrrec d’Oriol Saula, director tècnic del Museu Tàrrega Urgell, Alba Peña Muñoz i Jordi Ramos Ruiz, de l’associació “Memòria Soterrada”.

13.30 h La terrissa popular de la Galera i Miravet, estudi del seu Patrimoni Etnològic i Immaterial, a càrrec d’Àlex Farnós Bel, director-gerent, i M. Carme Queralt Tomás, tècnica del Museu de les Terres de l’Ebre.

14.00 h Pausa per dinar

16.00 h Visita a la casa pairal de cal Nicolau de Tàrrega, on s’ha documentat un extens i divers conjunt de terrissa popular.

17.30 h Visita a la terrisseria de cal Berlí. Espai de ceràmica negra (Verdú).

Inscripcions a info@museutarrega.cat

(places limitades)

Organitzen: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Tàrrega, Museu Tàrrega Urgell.

Col·laboren: Ecomuseu de les Valls d’Àneu, Museu Etnològic del Montseny, Carrutxa, Museu de les Terres de l’Ebre, Ajuntament de Verdú.

Skip to content