Lloc: entre Esterri d’Àneu i Escalarre (la Guingueta d’Àneu)
Punt de trobada: a la mateixa església
Dia i hora: dimarts i dijous a les 13:15 h.
Excepte el dia 26 de juliol en motiu del Dansàneu
Preu: 4 €. Menors de 9 anys, gratuït.
Durada: 45’

A més, està oberta els dilluns, de 17 h a 20 h.
*excepte el dia 25 de juliol amb motiu del Dansàneu.

Santa Maria d’Àneu ja apareix esmentada en l’acta de consagració de La Seu d’Urgell de l’any 819. Es creu que la seva primera advocació va ser la de Santa Deodata, advocació molt antiga, i que se substitueix posteriorment per la de Santa Maria. No se sap què hi devia haver en aquell moment, ja que les característiques arquitectòniques més antigues que hi veiem ara la situen dos segles més tard, en la primera meitat del segle XI.

Amb les reformes que s’hi van fer els segles XV i XVI la planta va créixer cap a ponent. Al mateix temps el volum interior es va transformar de manera sorprenent a l’unificar-se en una sola les treus naus primitives. Aquestes obres posen en evidència que en aquell moment es trobava en ple funcionament.

A l’interior de Santa Maria podem contemplar la reproducció de part de les pintures originals, datades a cavall dels segles XI i XII, atribuïdes al taller del Mestre de Pedret i avui dia conservades en el MNAC. Aquestes pintures són considerades unes de les més importants dins l’art romànic català, tant per la seva plasticitat com per la seva iconografia excepcional. Hi trobem representats l’epifania (adoració dels reis d’orient), els tres arcàngels, dos serafins, dos profetes, la representació d’una profecia i dos personatges més, que possiblement són nobles i/o eclesiàstics que sufragaren la realització de les pintures. En totes les escenes són molts els elements representats que no segueixen les normes tradicionals de l’època.

Santa Maria d'Àneu

Estiueja a l'Ecomuseu!!!

Del 15 de juliol al 31 d’agost t’oferim experiències, visites teatralitzades, visites guiades i obertures de radials.
Baixa tota la programació i reserva com més aviat millor!