Logo Ecomuseu de les Valls d'Àneu

Transparència

L'Ecomuseu en 3D amb Giravolt

Segons els experts, les tres tecnologies que tindran més impacte en el sector del patrimoni cultural en la pròxima dècada són les dades massives, Big Data i el seu tractament amb Intel·ligència Artificial, la telepresència (reunions en línia, visites virtuals…) i les tecnologies 3D, des de la captació de la realitat fins a la seva explotació en formats digitals, com la visualització en ordinadors, la Realitat Virtual o la Realitat Augmentada.

El programa Giravolt neix per respondre a aquesta segona necessitat, promovent l’ús de la tecnologia de l’escaneig 3D i del tractament dels models resultants dins del sector del patrimoni cultural català. Una iniciativa col·laborativa i transversal des del seu inici, que aporta un nou format per a tota la cadena de treball de la cultura, des de la conservació fins a la divulgació i reutilització final.

Es tracta d’una iniciativa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General del Patrimoni Cultural i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, que compta amb la implicació de totes les entitats i museus del país encarregades de la gestió del patrimoni que hi vulguin participar.

A Catalunya, ja s’han creat més de 100 models 3D, una selecció dels quals la pots consultar en aquesta pàgina. Si vols descobrir-los tots, et convidem a visitar el canal Sketchfab on cada mes se’n publiquen de nous.

Des de l’Ecomuseu s’ha participat en el projecte pilot per tal d’escanejar els models 3D que us presentem a continuació.

Skip to content